Log in

Login to your account

Remember Me
The cart is empty

Wat is nou een kundalini ontwaking?

Kundalini ontwaking 


In mijn eerste en tweede blog heb ik wat gedeeld over hoe ik mijn ontwaking heb ervaren en hoe het proces erna verlopen is, wat het me allemaal heeft gebracht.
In deze blog zal ik meer informatie delen over wat een kundalini ontwaking inhoud en in mijn volgende blogs zal ik nog wat meer delen over welke soorten ontwaking er nog meer allemaal bestaan. Lees verder als je hier meer over wilt weten.

Een kundalini ontwaking is tegenwoordig behoorlijk een trend, en heel veel mensen noemen dat wat ze meemaken een kundalini ontwaking, terwijl dat niet altijd kloppend is. Als je 1 keer een mooie stroom van energie door je heen heb voelen gaan tijdens kundalini yoga, of je hebt tijdens sex een extreme energiestoot door je gehele ruggengraat gevoeld en erna uitte zich dit in een extreem orgasme en je voelde je even 1 met alles, dit kun je niet vergelijken met een échte kundalini ontwaking. Neemt niet weg dat dit zéker kundalini is die je hebt ervaren, hierbij liet de kundalini je de tijdelijke krachtige energiestroom voelen. Wel kunnen deze ervaringen het begin betekenen van een diepe kundalini-ontwaking. Neemt ook niet weg dat het een levens veranderende ervaring voor je kan zijn. De kundalini-ervaring kan een natuurlijk onderdeel zijn van een kundalini ontwaking of kan zonder een volledige kundalini ontwaking plaatsvinden. De meeste mensen die een kortere kundalini ervaring hebben(die ook super intens kan zijn) hebben dit bijv. tijdens het doen van kundalini yoga, kambo, ayahuasca, tantra, of via een energetische transmissie van een krachtige goeroe.
Mijn mening hierbij is ook dat je niet moet spelen met kundalini en ook niet dit roekeloos moet willen activeren. Voor iemand die net aan het begin staat van zijn/haar spirituele journey, kan totaal in het diepe gegooid worden en in psychoses raken ervan. Zeker als je niet een ervaren kundalini-leraar heb die precies weet wat ze moeten doen om je aangenamer door dit proces te laten gaan.
Deze ervaring kan je dus ook totaal veranderen als persoon, je kijkt op het leven, je overtuigingen etc. Doordat deze energie door je heen is gegaan, heeft zij in korte tijd kanalen geopend en alle oude overtuigingen, blokkades en bagage vernietigd die je met je meedroeg. Verder wijst de ervaring erop dat je mogelijk openstaat voor een volledige kundalini-ontwaking.

Een kundalini ontwaking is een mooi proces maar kan ook een heel moeilijk en beangstigend proces zijn, het is enorm beangstigend als je het gevoel hebt totaal uit elkaar gescheurd te worden letterlijk en figuurlijk.
Een kundalini ontwaking is een ingrijpende bewustzijnsverandering, dit resulteert in extreme fysieke symptomen, psychische en emotionele instabiliteit, een onvermogen om te functioneren. Dit kan maanden en soms zelfs jaren duren.
Tijdens een kundalini ontwaking verwerk je in een hele korte periode hele heftige intense stukken, alle oude programma's worden weggerukt, alle beerputten gaan open, en worden voor je kiezen gegooid.
Je kunt je je voorstellen hoe zwaar dit is voor een mens om door te maken, voor het fysieke lichaam is dit enorm zwaar, maar ook geestelijk is dit enorm zwaar. De kundalini energie gaat als een bliksem door je hele lichaam heen en beweegt zo snel mogelijk door je lichaam en spoort zo alle blokkades op.
De kundalini energie ligt opgerold sluimerend aan het uiteinde van de wervelkolom, als een opgerolde slang. 
Het grootste verschil tussen een kundalini ontwaking en een korte ervaring van kundalini is de intensiteit en blijvendheid. Een kundalini ontwaking is blijvend en verwijst naar de permanente ervaring. 
De kundalini-energie keert hierbij niet meer terug naar sluimertoestand. Er is een kracht die je voortdurend in je lichaam voelt.
Het is net als een golf die voortdurend nieuwe stukken aandraagt die verwerkt moeten worden. Je gaat hierdoor steeds dieper de chaos en verwarring in, tot de kundalini energie ons brein bereikt en een gesloten circuit door ons centrum vormt. 
Zolang de kundalini niet vrij zonder blokkades door ons lichaam kan stromen, zal je er last van blijven ondervinden. Dit kan zich uiten in lichamelijke en psychische ongemakken. 
De kundalini energie gaat via je wervelkolom omhoog en alle stukken worden opgeruimd die in het chakra systeem liggen opgeslagen. Wanneer de kundalini energie het brein heeft bereikt, kan ze zich verbinden met de chakra's boven het hoofd, en kan ze door het hele lichaam stromen. 
Wel kan het zo zijn dat de kundalini in fases minder actief is, maar ze word altijd gevoeld.
Een kundalini ervaring kun je vergelijken met een hevige vulkaanuitbarsting. Wanneer we dit typte ontwaking ondergaan, voelen we zeer grote hoeveelheden intense warmte door ons lichaam gaan, vooral in de wervelkolom, bekken gebied en het hoofd. Soms kun je het ook ervaren als een frisse kou, maar over het algemeen voelen mensen hitte. Dit heeft te maken met de kanalen waar de energie doorheen stroomt.

19 symptomen van de Kundalini Ontwaken

Als goddelijke vrouwelijke energie ligt Kundalini meestal slapend in de wortelchakra, de basis van de wervelkolom. Er zijn echter een aantal verschillende situaties waarin Kundalini plotseling kan worden gewekt, variërend van trauma tot drugsgebruik, tot jarenlang gericht oefenen zoals door tantra of Kundalini yoga.

Hieronder heb ik Kundalini-ontwakingssymptomen in twee groepen verdeeld: “lichte” en “donkere” tekens. Houd er rekening mee dat Kundalini-energie niet goed of slecht is, het is een oerkracht die gewoon in ons leeft. Voor de menselijke geest zijn sommige van deze ervaringen echter aangenaam en andere uiterst onaangenaam:

‘Lichte’ Kundalini-ontwakingssymptomen

 1. Je voelt een spirituele verbinding met het Goddelijke die het ego overstijgt

 2. Je baadt in gelukzaligheid en grenzeloze liefde

 3. Je ervaart perioden van eenheid waarin je compassie voor de mensheid toeneemt

 4. Je maakt gebruik van buitenzintuiglijke vermogens (ESP) en/of ontwikkelt buitengewone gaven

 5. Aangename sensaties pulseren door je lichaam

 6. Je bent geïnspireerd om grote, levensveranderende beslissingen en authentieke veranderingen in je leven te nemen

 7. Synchroniteit d.w.z. betekenisvolle of wonderbaarlijke toevalligheden, neemt enorm toe

 8. Je hebt diepgaande inzichten in je gedrag en ervaringen uit het verleden

 9. Je empathisch vermogen wordt sterker en je kunt alles op een diepgaand niveau voelen

 10. Je begint de aard van de geest te begrijpen en hoe deze de werkelijkheid beïnvloedt

 11. Je blijft grote, kosmische “downloads” van informatie ontvangen (zielencommunicatie)

‘Donkere’ Kundalini-ontwakingssymptomen

 1. Je ervaart intens, onvrijwillig schudden van het lichaam dat alarmerend kan zijn

 2. Je zenuwstelsel wordt overgevoelig voor externe stressoren zoals fel licht, tv-geweld, harde geluiden en sluit af of hunkert naar totale eenzaamheid

 3. Je hebt moeite om goed te slapen

 4. Je ervaart plotselinge en schokkende momenten van ego-dood

 5. Je hebt visuele stoornissen die alarmerend kunnen zijn, bijvoorbeeld objecten die lijken te trillen

 6. Je ervaart intense hitte, trillingen of een stroomstoot door je lichaam

 7. Het voelt alsof je een slechte drugstrip hebt terwijl je nuchter bent

 8. Je worstelt om te onderscheiden wat echt is van ingebeeld (psychose) en voelt alsof je gek wordt

Andere Kundalini-ontwakingssymptomen

De bovenstaande tekenen van ontwaken van Kundalini komen vrij vaak voor. Echter kan ik zeggen dat het niet voor iedereen op precies dezelfde manier gebeurt.

Een van de meest recente ervaringen die ik heb gehad, werd bijvoorbeeld voorafgegaan door twee weken van laagdrempelige gevoelens van ‘nakend onheil’, gevolgd door de Kundalini-energie die zachtjes van mijn hoofd naar beneden door mijn lichaam naar mijn maag ging. De energie voelde zacht aan, als een zachte wind, en toen het mijn maag bereikte, voelde het alsof het daar ergens aan ‘werkte’. Toen smolt het weg en verdween.

Hier zijn enkele andere, en minder vaak voorkomende, Kundalini-ontwakingssymptomen:

 • Je gefragmenteerd voelen of alsof je geen centrum hebt

 • Dromen van slangen of overal slangen zien (dit is een waarschuwing van je onderbewustzijn)

 • Je rauw en extreem kwetsbaar voelen, als een pasgeboren kind

 • Manische en uitbundige energie of juist het tegenovergestelde, chronische vermoeidheid of soms afwisselend

 • Frequente lucide dromen of levendige dromen

 • Lichten zien of muziek horen die er niet is

 • Gebruikmaken van je vorige levenservaringen of die van andere mensen

 • Het invoeren van spontane yogahoudingen (bekend als kriya’s), mudra’s (handhoudingen) of pranayama (yoga-ademhaling)

 • Het ontwikkelen van een Verlossercomplex of gevoelens van grootsheid

 • Intens verdriet voelen voor de planeet en alle lijdende wezens

 • Buitenlichamelijke ervaringen waarbij je (wel/niet) contact maakt met je Hogere Zelf

 • Visuele en gehoorveranderingen

 • Paniekaanvallen en angstgevoelens

 • Vreemde trek in eten of aversies

 • Spontane orgasmen

 • Vreemde, niet-diagnostische lichamelijke symptomen ontwikkelen die zich kunnen manifesteren als auto-immuunziekten, spijsverteringsproblemen, misselijkheid, enz.Kundalini - kanalen 
Er zijn drie soorten kundalini-ontwakingen: Shushumma, Ida en Pingala.
Kundalini kan als kracht uit één of meer van deze kanalen voortkomen. Dit bepaalt voor een groot deel welke symptomen en issues zich tijdens onze ontwaking voordoen.
Sushumna is het centrale kanaal, deze loopt door onze wervelkolom.  Het begint in de genitalien en loopt tot je zevende chakra. 
Wanneer deze energie volledig is geactiveerd, stroomt de energie als een verticale zuil maar stroomt deze ook door Ida, Pingala en al onze organen en cellen, er is dan vrije doorstroming.
De energie kan echter in de Sushumna worden geblokkeerd. Dit gebeurt dan door een van de chakra's of door onbewuste informatie die nog niet is verwerkt, denk hierbij aan vorige levens, emoties, voorouderlijke lijn, familie karma etc. De kracht van kundalini stijgt op tot zij een blokkade tegenkomt. Dit blijft net zolang doorgaan tot de blokkade wordt opgeruimd. Vergelijk het maar met golven die telkens tegen een rots slaan. Hoe groter de golven en hoe groter de rots, hoe groter de klap en hoe heftiger de symptomen kunnen zijn.
Dit geldt vooral wanneer de laagste chakra's zijn geblokkeerd of gedeeltelijk zijn geblokkeerd. Aangezien kundalini zo'n grote en dynamische kracht is, gaat zij ook met heel veel kracht omhoog, en hoe lager de blokkade zit, hoe minder kans de kundalini energie heeft om door te stromen. Wanneer er ruimte is om gedeeltelijk door de blokkade heen te stromen, zijn de symptomen minder heftig.
Vaak wordt de kundalini energie niet als eerste in de sushumna geactiveerd maar in de Pingala. Pingala is een energiestroom aan de rechterkant van het lichaam. Deze energiestroom begint in het tweede chakra en gaat omhoog, het neusgat in, en komt in het derde oog samen met de Sushumna en Ida. Pingala is vuur en wordt vertegenwoordigd door de zon. Deze energie maakt onze mentale processen en onze bewuste gedachten mogelijk. 
Als de kundalini energie uit dit kanaal voortkomt, zijn de symptomen meestal ernstig en gaan ze gepaard met hitte. In het ideale geval stroomt de kundalini energie door sushusmna, maar niet alleen door dit centraal gelegen kanaal, maar ook mooi gelijkmatig door de Ida en de Pingala. Als de kundalini energie is gericht op Pingala, is er een tekort aan energie in Ida, en is de volledige energiestroom in de sushumna, van het eerste naar het zevende chakra, niet mogelijk. Wanneer dit gebeurt circuleert er vooral energie tussen het tweede chakra en het derde oog. Hierbij kunnen we dus niet de vruchten plukken van energie die door ons eerste of zevende chakra (wortelchakra of kruinchakra) kan wegvloeien. Dan hebben we de neiging om te veel over dingen na te denken, en is er een enorme hoeveelheid warmte en enige disfunctie in het eerste chakra aangezien de energie daar niet goed circuleert. Als we een kundalini ontwaking via de pingala ervaren, circuleert er een enorme hoeveelheid warmte als gevolg van onze issues en verwondingen die opgeruimd willen worden, maar ook de warmte en kracht vd kundalini energie zelf. Deze kracht kan niet op de juiste manier stromen en zit als het ware gevangen in het lichaam. Pas wanneer de energie op de juiste manier wordt omgeleid en de blokkades in het eerste chakra zijn opgeruimd, kan deze energie door de juiste kanalen omhoog stromen. 

Ida bevindt zich aan de linkerkant van ons lichaam. Ida circuleert om Sushumna heen, gaat omhoog het neusgat in en komt in het derde oog samen met Pingala en Sushumna. Dit is maan energie. Het is een koude of koele energie. Deze energie geeft ons vreugde en verlangens. Ze is gerelateerd aan emoties en bewuste verlangens of wensen. Het komt zelden voor dat dit type kundalini ontwaking als eerste plaatsvindt, en het zal een ontwaking zijn die gepaard gaat met kou en koude rillingen of afwisselend een gevoel van koud en warmte. 
Als Ida uit balans is, of als de kundalini energie via ida word geactiveerd, is er spraka van extreme emoties, het heen en weer gaan tussen vreugde en gelukzaligheid enerzijds en een gevoel van isolement/depressie en wanhoop anderzijds. Je voelt dan ook vaak energie door de linkerkant van je lichaam gaan en je kunt aan die kant van je lichaam fysieke symptomen hebben. Bij dit typte ontwaking moet je je overgeven aan je emotionele zelf en aan de kracht van de kundalini energie, zodat het eerste en tweede chakra open kunnen gaan. Dan kan de kundalini energie goed door sushumna circuleren. 
Uiteindelijk gaat de kundalini energie niet alleen door de sushumna omhoog,maar ook door ida en pingala, en via de voor en achterkant van het lichaam. 
In het begin voel je de kundalini energie waarschijnlijk alleen maar door je wervelkolom omhoog gaan. Als de energie het brein bereikt, komt ze samen met de energieen die van boven naar beneden stromen. Dan voel je energie zowel naar boven als naar beneden stromen en kun je energie van de 'hemelen' gaan ervaren, oftewel de spirituele energie van het achtste chakra en daarboven die door je heen stroomt, en ook energie die afkomstig is van de aarde en via het eerste chakra het lichaam binnenstroomt. Vervolgens kun je deze stroom van goddelijke energie ervaren, en ook de activering van microchakra's in je handen en voeten, evenals de stroom van kundalini energie door je organen, meridianen en elke cel in je lichaam. 
Wanneer de kundalini energie volledig is geactiveerd voel je deze door je hele lichaam stromen.
Bij een kundalini ontwaking gaan alle chakra's tegelijk open en komen alle verwondingen en patronen los die in de chakra's en dat gebied van het lichaam liggen opgeslagen.
Bij sommige mensen betekent dit dat hun eerste chakra opengaat. Zij ervaren alles wat in dat chakra vastgehouden werd, zoals angsten, voorouderlijke patronen, familiekwesties en extreme emoties.
Al deze dingen verschijnen aan de oppervlakte om verwerkt te worden, zodat dit lichaamsgebied kan worden opgeruimd. Wanneer het eerste chakra is geblokkeerd, is er sprake van symptomen als intense lokale pijn(bijv. pijn in der onderrug, genitaliën, het onderste deel van het spijsverteringskanaal en de benen), een branderig gevoel, en energetische symptomen zowel lokaal als in het hele lichaam. Als alleen het eerste chakra open is, zal het kundalini vuur heftig zijn. Er gaan zelfs verhalen rond waarbij er zelfs mensen door hun broek heen gebrand zijn, ze hadden intense orgasmen en ervoeren enorme schommelingen in hun geslachtsdrift maar ook enorm veel angst.
Kundalini energie gaat als een thermometer langs de wervelkolom omhoog, tot ze wordt belemmerd. Kundalini ontwakinge gaan gepaard met golven. Dat wil zeggen dat de kundalini energie als een golf langs de wervelkolom omhooggaat en zoveel mogelijk blokkades opruimt in de chakra;s die zij tegekomt. Wanneer de kundalini energie een flinke blokkade tegenkomt (als zij bijv door het eerste en tweede chakra omhoog is gegaan en bij het derde chakra is aangekomen), wordt zij actiever in het derde chakra, zodat dit chakra opengaat. De kundalini energie wordt dan ook nog steeds geactiveerd in het eerste en tweede chakra, en blijft daar patronen en stukken verwerken, maar de energie is er vooral op gericht om blokkades op te ruimen, zodat zij verder kan stijgen. Op deze manier richt de energie zich op het hoogste chakra dat zij kan bereiken.

Voor mogelijke symptomen kunnen we kijken naar wat er gebeurt bij het opengaan van specifieke chakra's. Maar de meeste mensen krijgen last van lokale pijn. Dus als de kundalini energie naar het derde chakra is gestegen, zou iemand met een geblokkeerde derde chakra fysieke symptomen ervaren in zijn of haar maag, lever, milt, alvleesklier en diafragma, evenals enorme hoeveelheden warmte en energie die door het eerste tot en met het derde chakra stroomt. Als de blokkade wordt opgeruimd die de kundalini energie tegenkomt, stroomt de energie weer verder tot zij weer een blokkade tegenkomt, of ze stroomt helemaal tot aan de bovenkant vd wervelkolom en de kruin.

Kundalini is een goddelijke kracht, de goddelijke wil in het lichaam. 
Kundalini is de totale kracht van de kosmos, het goddelijke, gedifferentieerd voor ons als individu, compleet met goddelijke inzichten en het volledige vermogen om te ontwaken. Tijdens een kundalini ontwaking zorgt deze energie ervoor dat we volledig ontwaken en alles opruimen dat in ons een blokkade vormt, tot we een zuiver voertuig zijn waarin het goddelijke onbelemmerd kan stromen. Kundalini is de fundamentele kracht die ons menselijk lichaam vormt. Dat doet zij door het creëren van een uniek raster, een blauwdruk van energie wanneer we als embryo worden gevormd. Kundalini is een verlengstuk van shakti, de kracht en blauwdruk van de kosmos. Shakti is de goddelijke kracht die door het universum als geheel stroomt. Ze worden gezien als de vrouwelijke kracht van het universum die naast shiva bestaat, haar mannelijke tegenhanger. Shakti wordt kundalini in de menselijke vorm. Na een volledige kundalini ontwaking (wat betekent dat elke cel in ons lichaam is ontwaakt) maken we deel uit van shiva en shakti, en van de kracht die niet alleen kundalini energie is die ons als individu heeft gevormd, maar de zuivere vorm van energie die het universum en de kosmos doordringt. Wanneer we volledig erkennen dat kundalini en shakti niet van elkaar gescheiden zijn, kunnen we de verbinding en eenheid met het goddelijke voelen, en kunnen we zelf onze fundamentele energetische vorming ervaren. 

Tips bij een kundalini ontwaking : 

Waarschijnlijk gaat je zenuwstelsel overuren maken als je een pijnlijke Kundalini-ervaring hebt. Enkele manieren om je zenuwen te kalmeren kunnen zijn:

 • Een warm bad nemen met essentiële oliën zoals lavendel, je kunt ook magnesiumzouten proberen. Als een warm bad niet jouw ding is, probeer dan een koude douche. Wees bewust en merk hoe je lichaam en geest reageren op de temperatuur van het water.

 • Zoek iets/iemand die je een veilig gevoel geeft. Dit kan zijn je hond of kat knuffelen, je partner of vriend vragen je vast te houden, een knus hoekje in de natuur zoeken of ontspannen in een hoek van je huis die je comfort biedt.

 • Luister naar rustgevende muziek.

 • Probeer langzaam begeleide ademhaling met een app zoals Calm of InsightTimer. Houd rekening met hoe je lichaam reageert. Stop onmiddellijk bij het eerste teken van ongemak.

 • Aard jezelf buiten in de natuur.

 • Eet aardend voedsel zoals aardappelen, knolgroenten, biologisch vlees.

 • Eet veel fruit, vooral watermeloen

 • Stop tijdelijk met alle spirituele oefeningen
 • Zoek hulp als het echt niet gaatDe informatie die ik hier heb gedeeld komt voor het grote deel uit het boek Gids voor spiritueel ontwaken van Mary Mueller Shutan en nog van wat andere websites en eigen ervaringen.
Natuurlijk hoeft een kundalini ontwaking niet zo heftig te verlopen als bij mij, het is bij iedereen anders uiteraard, maar er zijn verschillende vormen van ontwaking, je hebt ook de "gewone" spiritueel ontwaking, de sjamanistische ontwaking, de occulte ontwaking, bezetenheid/entiteit-ontwaking, paranormale ontwaking. Er zijn vele vormen. Hierover zal ik in de volgende blogs wat meer delen.
Je kunt natuurlijk ook een kundalini ontwaken en spiritueel ontwaken tegelijkertijd meemaken. Meestal ga je hiervoor eerst door een donkere nacht van de ziel heen.